Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Weg van de Webweefsters

januari 16 | 1:00 pm - 6:00 pm

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 21 november, 2020 at 1:00 pm

One event on 12 december, 2020 at 1:00 pm

One event on 16 januari, 2021 at 1:00 pm

One event on 30 januari, 2021 at 1:00 pm

Ongeveer twee jaar geleden ontmoetten Linda Brakenhoff (Spingodin en Doulapraktijk Matres) elkaar in Gouda tijdens een vrouwencirkel. De avond ging over Vrouw Holle en er klikte iets tussen ons, er werden draadjes gesponnen die uit zouden groeien tot een hele fijne samenwerking. Ik was al een tijd bezig met de Matronen en hoe meer ik me bezig hield met de Drie Dames, hoe meer ze mij draden, weefwerk en spintollen lieten zien. Ze leidden me naar de voormoeders, de vooroudercultus, het Oude Europa en oude vrouwenambachten. Linda zelf spon en verfde al jaren haar eigen draden met Spingodin en deed een opleiding tot Doula. Nauw verbonden met de geboorte, de schenkster van het leven, was zij tevens verbonden met het spinnen van nieuw leven en de draden waar de Drie Dames ook mij in verwikkeld hadden… Dit maakte dat we begonnen met het ontdekken van spinsels, wol en ander textiel in rituele context en we de workshop “Spinnende Vrouwen”ontwikkelden. Dit was een enorm succes, samen met andere vrouwen al spinnend in een cirkel te zitten was echt een magische ervaring die hele oude, diepe vrouwengeheimen aanraakten. Hieruit werd de behoefte geboren om hier veel dieper in te gaan, met zoveel meer ritueel textiel werk, dat de Weg van de Webweefster geboren was. Het weven van webben heeft niet alleen te maken met het maken van kleding of andere vormen van textiel, maar ook met het leven zelf. Het leven is een Web, waarin alles met elkaar verbonden is en wij allemaal onze plek hebben. Het is nauw verbonden met het Kosmisch Wiel en met jouw levensweg, en die gaan we dan ook ontdekken, naast vele andere dingen…

We gaan samen een bijzondere reis maken die in totaal een half jaar duurt. Ze start in september, in de donkere helft van het jaar, en na een pauze tijdens de Heilige Twaalf Nachten eindigt ze in het nieuwe jaar. We gaan ons richten op oude ambachten, gaan leren spinnen, werken met wol, twijnen, het maken en vastzetten van draden en het verven ervan met natuurlijke materialen. Daarnaast krijg je natuurlijk ook theorie mee, over het materiaal zelf, over de wol, over het omgaan met materiaal dat van een dier komt, het eren van het dier en over de geschiedenis van textiel in rituele context.

We kijken naar de symbolieken uit oude verhalen die gaan over spinnen en draden, naar de sages waarin vrouwen voorkomen die het lot weven, naar de Drie Dames die we overal in Europa zien en te maken hebben met het maken van vlechten en met de Bron van Oorsprong.

De Weg van de Webweefster is een bijzonder pad dat je de handvatten geeft om ritueel textielwerk in je leven te verweven. Je leert over de bezieling van je materialen en je creaties, en gaat aan de slag om bewust bezielde voorwerpen te gaan maken. Zo krijg je een praktische, krachtige manifestatietechniek aangeleerd waardoor je meer in verbinding komt te staan met het Levensweb.

Je krijgt persoonlijke begeleiding in dit halve jaar, een facebook groep waarin je je creaties kunt delen en een gave excursie op één van de dagen (wordt nog bekend gemaakt).

Een greep uit de onderwerpen
* Baarmoeder en de wolmand (spinrokken)
* Eren van dieren en hun geschenken
* Rituelen met textiel
* Geboorte en dood
* Voorouders en voormoeders
* Het Kosmisch Web- en Wiel
* Zang en gebed
* Spingodinnen
* Lapjesboom
* Ethiek van rituelen

Wat je gaat leren
* Spinnen met een spintol
* Twijnen van draden
* Verven van draden/wolf
* Knopenmagie
* Voddenmagie
* Weven
* Vlechten
* Gordel maken
* Borduursels/stiksels
* Werken met lucet

Let op!
Er is maar plek voor 12 deelnemers (ook gezien het risico op handhaving van 1.5 meter) dus meld je gauw aan!

Voor de kosten zie de website.
Graag aanmelden via onderstaand mailadres.

Gegevens

Datum:
januari 16
Tijd:
1:00 pm - 6:00 pm
Evenement Categorieën:
, , ,
Site:
https://www.hetvrouwenrad.com/weg-van-de-webweefster

Locatie

Livingstonelaan 54 ingang oost

Gouda, Zuid-Holland 2803EL Nederland
Telefoon:
06 41 77 39 63

Organisator

Mirjam van Donselaar
E-mail:
oervrouw.witteraaf@gmail.com
Site:
https://www.hetvrouwenrad.com/weg-van-de-webweefster